E-commerce: laatste schakel in de keten vertegenwoordigt ruim de helft van de kosten in de totale keten

   > Vastgoedkosten vertegenwoordigen slechts 4 á 5 procent van totale logistieke kosten, transport is         verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale kosten

   > Stedelijke distributiepunten hebben, ondanks aanzienlijk hogere huren, consistent lagere ‘laatste          schakel’-kosten

   > Een verkorting van de gemiddelde reistijd met 20 minuten in de laatste schakel, levert een         
      besparing op van gemiddeld EUR 2 miljoen per jaar


 

AMSTERDAM, 20 november – Het nieuwste onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield toont aan dat de laatste schakel in de logistieke keten 50 procent of meer vertegenwoordigt van de totale logistieke kosten. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten in het rapport ´Last Link, Quantifying the cost´ van de adviseur die hiervoor heeft gewerkt met een nieuwe, samen met P3 Urban Logistics ontwikkelde, tool waarmee ontwikkelaars, investeerders en gebruikers de totale kosten voor de laatste schakel in de logistieke keten voor elk type vastgoed kunnen kwantificeren. De ‘laatste schakel’ verwijst naar de laatste kilometers in de e-commerce supply chain, of deze nu wordt uitgevoerd per bestelbus of elektrische fiets, in de stad of op het platteland, naar een afhaalpunt of een woonhuis.

Uit een analyse van de vier belangrijke Europese markten - Londen, Parijs, Madrid en Milaan – bleek dat het verkleinen van de STEM-afstand (de afstand van en naar een afhaalpunt) de totale kosten in de laatste schakel gegarandeerd verlaagt. Ondanks de hogere huren voor stedelijke distributiepunten is dit nog altijd kostenefficiënter dan werken vanuit distributiecentra buiten de stad. Stedelijke logistieke hubs, vaak langs of binnen de ring van een stad, verminderen de tijd en de loonkosten van bezorgers, verlagen de brandstofkosten en optimaliseren het gebruik van het vervoer, of dit nu bestelauto´s of fietsen zijn. Een vermindering van 20 minuten reistijd in de ´last link´ levert een gemiddelde besparing op van EUR 2 miljoen per jaar (of, zoals in Parijs, maar liefst EUR 4 miljoen per jaar).

Over Cushman & Wakefield
Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) is wereldwijd toonaangevend op het gebied van professional services in commercieel vastgoed. Als strategisch adviseur creëert de organisatie duurzame ondernemingswaarde door opdrachtgevers te begeleiden bij het formuleren van de best mogelijke vastgoedbeslissingen en –oplossingen èn verantwoordelijkheid te nemen voor de realisatie ervan. Cushman & Wakefield is een van de grootste strategisch adviseurs in commercieel vastgoed ter wereld met circa 51.000 medewerkers verspreid over ongeveer 400 kantoren in 70 landen. In 2018 realiseerde de organisatie een omzet van $8,2 miljard met kernactiviteiten zoals property, facility en projectmanagement, leasing, capital markets, valuations en andere dienstverlening. Meer informatie vindt u op www.cushmanwakefield.nl en via LinkedIn.

Voor meer informatie

Ingrid Wallisch
Cushman & Wakefield
+31 (0) 6 4688 1872

ingrid.wallisch@cushwake.com

Download the report
 

© Copyright Cushman & Wakefield 2019

www.cushmanwakefield.nl

Menno van Boxtel, Head of Industrial & Logistics van Cushman & Wakefield, stelt: “De laatste schakel in de totale logistieke keten optimaliseren is niet alleen vanuit kostenefficiëntie van groot belang, zoals onze nieuwe tool aantoont. Juist in dit deel van de keten vindt de daadwerkelijke interactie met consumenten plaats en kan het verschil gemaakt worden. De hogere huren voor stedelijke distributiepunten worden zeker terugverdiend door de enorme besparingen die in dit laatste deel van de supply chain te realiseren zijn. Daarnaast is de nabijheid van consumenten een steeds belangrijker criterium om het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie net zoals het aantrekken van geschikt personeel. ”

De vraag naar logistiek vastgoed in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het totale opnameniveau ligt op recordhoogte en zal naar verwachting uitkomen op circa drie miljoen vierkante meter. Dit is hetzelfde niveau als over 2018, een jaarlijkse groei van ruim 10 procent. De groei in Urban Logistics was met een jaarlijkse groei van 14 procent nog sterker en deze groei zet in 2019 door. Het aandeel Urban Logistics in de totale logistieke opname zal daardoor toenemen tot circa 10 procent. 
 

De nieuwe tool van Cushman & Wakefield helpt investeerders en vastgoedgebruikers bij het maken van belangrijke keuzes omtrent verdere efficiëntieverbeteringen in de supply chain ten behoeve van bijvoorbeeld portefeuillebeheer en herstructurering, locatiekeuzes en optimalisatie van afleverroutes. Voor de langere termijn verwacht Cushman & Wakefield dat duurzame oplossingen en technologie van groot belang zijn voor het verbeteren van de supply chain zoals autonome voertuigtechnologie of bijvoorbeeld het gebruik van drones.

In het eerder verschenen onderzoeksrapport 'The Changing Face of Distribution' werd al duidelijk dat de kosten voor de last mile op ca. 50% liggen van de totale logistieke kosten. Optimalisatie van juist die last link kan ervoor zorgen dat dit aandeel daalt naar 32%.

Met de omarming van e-commerce, zijn ook de verwachtingen omtrent bezorgservice en snelheid van leveren enorm toegenomen. Efficiëntie in de zogenoemde ´laatste schakel´ heeft een cruciale impact op levertijden en kosten door de rijtijd van stedelijke distributiepunten naar afhaalpunten, de zogenoemde ´STEM-afstand´[1] te verkorten.
 

Het rapport van Cushman & Wakefield schrijft de hoge kosten voor de laatste schakel in het totale logistieke proces toe aan verschillende kostenverhogende inefficiënties zoals gebrek aan leveringsgarantie, suboptimale leveringsroutes en niet gecombineerde retouren in congestiegevoelige stedelijke gebieden.